top of page
Foto van schrijverArjan

Leg je Gouden Ei

Bijgewerkt op: 16 feb.

Disclaimer: je bent geen kip, dus verwacht niet elke dag een gouden ei. Er eentje leggen kost al heel veel inspanning, en harder duwen helpt niet altijd...


Maar het goede nieuws is, dat hier ook een SIMPEL model voor is gemaakt om je te helpen. En honderden management boeken ('Blue Ocean Shift' bijvoorbeeld, check de samenvatting op www.flitsboek.nl ), Google, en waarschijnlijk duizenden andere Bloggers die hier allemaal in geïnteresseerd zijn. En jouw interesse zoeken. Net als ik dus :)


Anyway, terug naar de uitdaging. In een eerdere blog schreef ik al dat er honderden mensen rondlopen die regelmatig nadenken wat nu precies het gouden ei in business zou kunnen zijn. Ben jij er een van? Hoe voelt dat nu? Frustratie, lastig, boos, teleurgesteld, wanhopig? Vergeet dit even, en kijk hier eens naar: de Strategic Sweet Spot!


De strategische sweet spot ziet er ongeveer hetzelfde uit als de persoonlijke sweet spot. Met het verschil dat de persoonlijke sweet spot over jezelf gaat, en de strategische sweet spot over je (toekomstige) bedrijf.


Wat heeft de klant behoefte aan?

Je bent natuurlijk op zoek naar iets waar een markt voor bestaat. En dat hoeft niet nu te zijn, sterker nog het zou mooi zijn als de markt er nog niet voor is maar je deze kunt gaan maken! Let wel: het is belangrijk om een diepere behoefte van klanten te vinden, niet per se een bestaand product of dienst. Welk probleem los je op voor een klant, hoe maak je zijn bedrijf of leven mooier of makkelijker?


Wat biedt de concurrentie aan?

Als er een behoefte bestaat aan iets, maar de concurrentie heeft het en ze zijn er goed in om dit te vermarkten, dan komt het uiteindelijk aan op prijs. En als je er niet goed in bent, dan wordt het helemaal een drama. Dus waar heeft de klant behoefte aan, die nog niet ingevuld wordt door de concurrentie?


Waar ben je als bedrijf goed in?

Het is mooi als er een behoefte is aan iets, je concurrentie het niet aanbiedt, maar als je er zelf niet goed in bent... Juist, dat zou wel eens de reden kunnen zijn dat de concurrentie het niet aanbiedt! Maar als je er goed in bent, of je kunt er goed in worden, dan zou het wel eens iets kunnen zijn. En dat wordt de strategische Sweet Spot genoemd.


Ik wil nog wel iets aanstippen dat ik belangrijk vindt. Het oranje gedeelte, de strategische sweet spot die we hier gevonden hebben, kan wel eens van korte duur zijn. Als de concurrentie er lucht van krijgt, en het relatief eenvoudig te imiteren is, dan zit je weer in een prijsgevecht. De kunst is om je bedrijf strategisch te blijven ontwikkelen.


Maar er is nog een andere optie die iets meer lucht geeft, namelijk een behoefte invullen waarvan de klant nog niet weet dat hij die heeft, eentje waarvan de concurrentie nog nooit gehoord heeft, en eentje waarvan het product of de dienst gebaseerd is op dat waar je bedrijf het allersterkste in is. Dit wordt ook wel eens de 'blue ocean' genoemd. Dit vlak ligt buiten het model van de strategische sweet spot, aan de rechterkant ervan. Het is lastig te imiteren en biedt langdurig(er) concurrentievoordeel.


Wil je aan de slag met de strategic sweet spot? Laten we beginnen met een kopje koffie! Contact me via arjan@naszlas.org of +31610793612, en check out www.pjstrategy.com voor meer informatie over Strategische Team Processen en meer!

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page